Hortikultura

Hortikultura

Hortikultura je veština (umetnost) osmišljavanja projekta i njegove implementacije na terenu koja podrazumeva podizanje travnjaka, sadnju drveća, žbunja i cveća na delu zemljišta da bi ono bilo privlačnije.

Zelenilo u gradu i njegovoj okolini ima višestruki značaj. Biljke zelenih površina, koje imaju značaj u hortikulturi a naročito drveće i žbunje, svojim oblikom, građom i životnim osobinama predstavljaju u naseljima nezamenljive elemente prirode koji doprinose melioraciji životne sredine u najširem smislu reči.

A hortikultura upravo ima za cilj korišćenje ovih elemenata u oplemenjivanju prostora u kome živimo, jer savremeni čovek oseća sve veću potrebu da bude okružen zelenilom i da u njemu uživa.

Hortikultura

Zelene površine pozitivno utiču na okolinu delovanjem na mikroklimat tako što smanjuju visoke temperature vazduha, povećavaju
stepen njegove vlažnosti, regulišu brzinu
(jačinu) vetra, pročišćavaju vazduh zagađen različitim zagađivačima a takođe smanjuju i ublažavaju jačinu tzv. „gradskog šuma“
i stvaraju Oazu lepšeg življenja.

Firma Travnjaci je svoje aktivnosti u okviru hortikulture podelila na dizajn, zasnivanje i održavanje zelenih površina.
Svoje postojanje opravdavamo činjenicom da ovaj posao radimo sa ljubavlju, voljom i željom da svet učinimo lepšim, da poštujemo zakone prirode i da poznajemo samo kategoriju "zadovoljni klijenti".